Grote mogelijkheden voor koppeling KNX met Internet of Things

StampaGebouwen zijn de grootste gebruikers van het IoT. Slimme huizen komen op de tweede plaats, met wereldwijd ongeveer 1 miljard verbonden voorwerpen en apparaten in 2018. “Commercieel vastgoed profiteert sterk van IoT implementaties die leiden tot nieuwe diensten als het verzamelen van gegevens en inzichten uit sensoren. Vooral in industriële zones, kantoorgebieden, winkelcentra, lucht- en zeehavens kan IoT bijdragen aan het verminderen van de kosten van energie, ruimtelijk beheer en onderhoud van gebouwen”, schrijft onderzoeks- en adviesbureau Gartner – gespecialiseerd in de informatietechnologiesector – in een recent rapport over het IoT. “De groeiende volwassenheid van woningautomatisering en haar platforms, die steeds meer IoT ‘dingen’ als huishoudelijke apparatuur, infotainment en sensors kunnen faciliteren, zal ertoe leiden dat de domoticamarkt die van slimme gebouwen gaat overtreffen in 2018”, staat in hetzelfde rapport te lezen.

Meer dan een hype

Ook volgens de Belgische IoT-specialist Peter Buelens zal de aan het IoT gerelateerde markt de komende jaren explosief groeien. “IoT is meer dan een hype. Het is een onwaarschijnlijk grote markt die een game changer zal zijn voor de wereld van woning- en gebouwautomatisering. Over een paar jaar beschikt iedereen over wel 1.000 objecten die met het internet zijn verbonden. De hard- en softwaremarkt die daarmee gepaard gaat, wordt voor de hele EU geschat op 1180 miljard euro in 2020.” De EU zelf ziet smart homes als tweede van de vier domeinen die het meest zullen profiteren van het IoT en gaat daar veel geld en aandacht in steken.

StampaToekomstige Rockefellers

Toch worden de kansen nog onvoldoende benut, meent Stamhuis. “Degenen die hier nu slim op inspelen, zullen straks in de geschiedenisboeken onder de Rockefellers van de wereld worden geschaard.” Volgens Stamhuis is IoT geen bedreiging voor KNX, maar juist een zakelijke kans. Hij nodigde de KNX Professionals uit om eens aan te schuiven bij de IoT Academy en samen de kansen te verkennen. Een van de vruchten van zo’n workshop is afkomstig van een schoonmaakbedrijf. Zij bedachten een concept waarbij ze hun werkkarren, waarmee schoonmaaksters door een gebouw lopen, met sensoren uitrustten. Via die sensoren vergaren zij informatie over het binnenklimaat in gebouwen en die data bieden zij als extra dienst aan bij de opdrachtgever. Doordat zij die informatie over de kwaliteit van het pand vergaren, kunnen werkgevers steeds beter zaken als ziekteverzuim verklaren en aan gezondere werkplekken werken.”

Geef een reactie