Drinkwaterhygiëne

Ringleiding

Tijd voor een nieuwe installatiewijze

Door op een doordachte wijze ring- of serieleidingen toe te passen kan het water in de leidingen doorstromen en heb je dus altijd vers en schoon drinkwater aan het tappunt.
Voor het installeren van de serieleiding wordt dan gebruik gemaakt van optimaal doorstromende muurplaten. Deze muurplaten kunnen in serie aangesloten worden met aan het einde een dagelijks gebruikt tappunt. Door deze ‘gedwongen’ doorstroming vindt altijd verversing van het water in de leiding plaats.
Bij de ringleidinginstallatie wordt gebruik gemaakt van stromings-geoptimaliseerde T-stukken om een verversing in maximaal twee aangesloten tappunten te creëren. Deze T-stukken zorgen voor een drukverschil in een afgetakte ringleiding door een stromingsweerstand tussen de T-stukken, waardoor een venturi-effect ontstaat. Door het plaatsen van beide T-stukken in de aanvoerleiding wordt het water van de aangesloten ringleiding met deze weinig gebruikte tappunten door het ontstane drukverschil regelmatig ververst. Door zijn eenvoud in montage en onderhoud wordt de kwaliteit van het drinkwater op ieder tappunt geborgd.

Serieleiding

Welke maatregelen zijn nodig?

Hoe krijgen we de installatie zo op orde dat we ook in de toekomst gezond en schoon drinkwater uit onze kraan blijven krijgen?
Allereerst zal al bij het ontwerp van het gebouw rekening moeten worden gehouden met de ligging van de tapwaterleidingen. Er moeten ‘koele zones’ worden gecreëerd die ook in de zomer onder de 25 graden Celsius blijven. Dus houdt de tapwaterleidingen voldoende uit de buurt van cv- en vloerverwarmingsleidingen en isoleer warmtebronnen om ongewenste opwarming te voorkomen. Dit geldt ook voor schachten en andere ruimten waarin de tapwaterinstallatie zich bevindt.
Er zal ook zorgvuldig en hygiënisch met installatiematerialen moeten worden omgegaan, om te voorkomen dat van een nieuwe installatie voor ingebruikname vervuilt raakt. Dit begint al bij een stuk persoonlijke hygiëne tot en met het doorspoelen van de installatie voor ingebruikname. Hiervoor is zelfs een nieuw concept waterwerkblad in het leven geroepen: ‘Hygiënisch werken Vewin WB 1.4 I’.
Tot slot moet de installatie zodanig zijn ontworpen en aangelegd dat dode ruimte en/of dode leidingstukken worden voorkomen. In Nederland wordt traditioneel nog veel gewerkt met conventionele T-stukinstallaties. Hierdoor blijft vaak onnodig te lang water in de leidingen staan. Door gebruik te maken van ring- of serieleidingen zal ook bij weinig gebruikte tappunten het water in de leidingen altijd doorstromen (zie kader). Bacteriegroei en vooral legionellavorming worden zo vermeden.

Eenvoudig beheer en onderhoud

Rekening houden met deze punten vereenvoudigt het beheer en het onderhoud van de installatie en zorgt ervoor dat het water altijd vers blijft. Uiteindelijk willen we allemaal een heerlijk en gezond glas kraanwater kunnen blijven drinken en zorgeloos blijven douchen! 

Auteur: Arjan Dorrestijn, productmanager REHAU N.V.

Geef een reactie