Cv-ketels

een Grote liefde

Arjan Maas werd op zijn 16e verliefd op cv-ketels. De 37-jarige draait inmiddels 21 jaar mee in het installatiewereldje, maar kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Niets leukers dus, dan een ergens een Remeha, Nefit, Vaillant of Itho Daalderop ophangen. Zeker als het ook nog op een bijzondere locatie is.

Maas groeide op in het Brabantse Dongen. Hij werkte bij verschillende regionale installatiebedrijven, maar verhuisde 11 jaar geleden naar Zeeuws Vlaanderen voor zijn andere grote liefde; zijn vrouw Anick. In 2015 besloot de gedreven installateur om voor zichzelf te beginnen. Hij zag zakelijke kansen en wilde zelf de baas zijn over zijn agenda. De zelfstandig ondernemer is nu met zijn bedrijf ‘Maas Installatie’ vlakbij het dorpje Hoofdplaat gevestigd.

Het ‘andere’ Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen en de Randstad zijn niet met elkaar te vergelijken, vertelt de installateur. “Duurzame technieken moeten hier nog doorbreken. Dat is niet verwonderlijk. Er staan veel oude huizen. Het heeft weinig zin om een warmtepomp met ltv-systeem te installeren als de vloer, dak en buitengevel ongeïsoleerd zijn. Natuurlijk kan een aannemer wel de zaken bouwkundig in orde maken, maar het totaalbedrag dat de consument dan kwijt is voor een energiezuinige renovatie valt al snel te hoog uit voor zijn portemonnee.” Het gevolg: “Mijn klanten kiezen liever voor vertrouwde oplossingen, zoals een cv-ketel.”

Specialist

Maas heeft zich gespecialiseerd in particulier werk. Van lekke kranen, tot badkamerrenovaties, het plaatsen van radiatoren of het ophangen van een cv-ketels; hij is van vele markten thuis. De nieuwbouw trekt hem niet. “Ik ben er jarenlang werkzaam in geweest en de marges stonden altijd onder druk. In mijn sector kiest de lokale klant nog voor kwaliteit boven kwantiteit, bovendien gaat het er allemaal een stuk gemoedelijker aan toe.”

Ons-kent-ons

Hoe gemoedelijk blijkt wel uit de manier waarop zakelijke deals worden gesloten. “Ik heb een vast klantenbestand, dat gestadig doorgroeit. Meestal krijg ik een belletje ‘of ik even wil langskomen’. Ter plekke doe ik een voorstel en in 9 van de 10 gevallen is de deal dan al rond. Zeeuw-Vlaanderen bestaat uit kleine gemeenschappen. Hier heerst een ‘ons-kent-ons’ mentaliteit, vandaar dus”, legt Maas uit.

Aan de kust

Hij heeft geluk, want waar de regionale bedrijvigheid grotendeels stil ligt tijdens de wintermaanden, blijven bij hem de opdrachten binnenstromen. “Je zit hier aan de kust, hè. Pas als de lente aanbreekt, komt de boel weer tot leven. De strandpaviljoens, campings, vakantieparken, hotels…”

Cv-ketel

Oostburg, Cadzand, Breskens; Maas Installatie toert door heel West Zeeuws-Vlaanderen, maar voor die klus begin december vorig jaar kon hij dicht bij huis blijven. Aan de overkant van de weg om precies te zijn. Daar ligt Village Scaldia, een vakantiepark.
Voor menig installateur geen alledaagse locatie. Vorig jaar kreeg hij een belletje van een koppel van middelbare leeftijd uit Geldermalsen. Ze hadden een vakantiewoning gekocht in Village Scaldia. “De cv-ketel had last van een storing. Ik zag al direct dat het apparaat jarenlang was verwaarloosd.”

Technisch uitdagend

“Ik heb de ketel en appendages vervangen. Ik vind dat één van de leukste klusjes die er zijn. Het is technisch uitdagend, omdat er zoveel bij komt kijken. Vlam- en regeltechniek, CO-metingen en natuurlijk alles goed op elkaar afstemmen, want een klein foutje kan bijvoorbeeld al leiden tot geluidsoverlast. Bovendien moet je bij een renovatie vaak ook oude appendages vervangen om lekkages te voorkomen en een nieuwe muurdoorvoer maken, vanwege de rotzooi. Kortom een veelomvattend werk.”

Compact en slim

Maas koos voor een Remeha Tzerra met slimme bediening. “Het echtpaar wilde de ketel al met een app kunnen aanzetten in Geldermalsen, zodat de woning op temperatuur is als ze aankomen. De Tzerra hangt in een inpandige berging met witte muren. De bewoners lopen er langs als ze naar het terras gaan. Vanwege het ruimtebeslag heb ik gekozen voor een compact apparaat met een witte omkasting. Door beugels en een expansievat te gebruiken met dezelfde kleur gaat het buitenwerk naadloos op in de achtergrond.” Hij klinkt trots. Een echte vakman met het gevoel van een Interior Designer 