Aardwarmtewinning in Maassluis

SONISCH BOREN LEVERT NUL-OP-DE-METER OP

Een woning uit de jaren zestig kán volledig van het gas los. In Maassluis verbouwt een particuliere eigenaar zijn nieuw aangeschafte woning tot nul-op-de-meter-woning. Het gaat om een voormalige dokterswoning met praktijkruimte uit de jaren 60. Het wordt een woonhuis met kantoor. Verwarming en warm water komen van een aardwarmte-warmtepomp van Vaillant. De zestig meter diepe gaten voor de aardwarmtesondes worden met een nieuwe techniek gerealiseerd: sonisch boren.

“Een woning als deze stamt uit de tijd dat men niet zo bezig was met het goed isoleren van een woning. Gas was goedkoop en stoken was geen enkel probleem”, vertelt René van der Linden. Hij overziet de renovatiewerkzaamheden samen met zijn zoon Cor, die de gasloze woning uiteindelijk zal betrekken. “Om deze woning geheel gasloos te kunnen verwarmen moesten er daarom veel isolatiemaatregelen genomen worden. Onder het dak werd Isovlok aangebracht, een materiaal dat gemaakt is van papierpulp. De muren krijgen isolerende voorzetwanden terwijl de spouw zelf ook nog eens geïsoleerd wordt. De vloer is geïsoleerd, daarop is vloerverwarming aangelegd, die is weer afgedekt met een laag schuimbeton. Boven komen laagtemperatuur-radiatoren.”

Installatie staat al klaar

In de garage staat de FlexoTHERM warmtepomp te wachten op installatie. Ernaast een cv-buffer met pompregeling van 200 liter. Op de zolder staat ook het boilervat van 300 liter van Vaillant reeds klaar. Samen een installatie die 10 k W vermogen kan leveren en zo probleemloos voor warmte en warm water moet kunnen zorgen.

Tevens koeling in de zomer

“We hebben bewust voor aardwarmte gekozen”, vertelt van der Linden. “Onder andere omdat lucht/waterwarmtepompen meer geluid geven. Maar ook omdat de woning zo in de zomer tevens gekoeld kan worden tegen lage energiekosten.” Koeling is geen overbodige luxe in de woning van de ICT’er, die er in de toekomst in de inpandige werkruimte zijn eigen server zal hebben draaien.
De benodigde elektrische energie wekt de woning zelf op met behulp van zonnecollectoren, zowel op het schuine dak als op het platte dak van de aanbouw. Naar berekening ruim voldoende om naar volledig nul-op-de-meter te gaan.

Gaten in voortuin

De warmtepomp is geleverd door Geo-Energie en zal ook door dit bedrijf uit Nieuwdorp geïnstalleerd worden. Geo-Energie beschikt over de vereiste BRL-certificaten om aardwarmtesondes aan te leggen en om ze aan te sluiten op een warmtepomp (dat zijn verschillende certificaten). Om deze grondwarmtepomp van voldoende aardwarmte te voorzien zijn vier sondes nodig, lussen van 60 meter diep waardoorheen de pomp water pompt dat de temperatuur van de aarde opneemt. Daarvoor worden gaten geboord in de bescheiden voortuin van de woning.

Ultrasoon boren

Tot nu toe wordt voor dit boren doorgaans gebruik gemaakt van een spoelboormachine. Zo’n machine gebruikt grote hoeveelheden water, wat een flinke hoeveelheid modder kan opleveren. Dat is bij een nieuwbouwwoning vaak niet zo’n probleem, maar bij een bestaande woning met zorgvuldig aangelegde tuin en in stedelijk gebied waar het water afgevoerd moet worden op het rioolstelsel kan dit wel tot problemen leiden. Om die reden wordt soms toch voor een luchtwarmtepomp gekozen.
Geo-Energie bedacht en ontwikkelde daarom in samenwerking met het bedrijf Ground Research en leverancier Sonic Sampdrill een nieuwe methode om de lussen de grond in te krijgen, waarbij wordt geboord door middel van ultrasoon geluid. “Een sonische boormachine gaat een stuk schoner te werk dan de spoelboormachine en spaart hiermee de tuin. Bovendien is deze machine vrij klein, waardoor we gemakkelijker op krappe locaties komen”, vertelt Sander de Roo, die als boormeester de sonische boor bedient die ingezet wordt bij deze klus. Hij boort hier in opdracht van Geo-Energie.

Hoogfrequente trillingen

De manier van boren bestaat al langer. De Roo verricht ook boringen voor grondonderzoekers en andere opdrachtgevers. Het via deze machine aanleggen van aardlussen is een idee van Geo-Energie. Achter de boorkop, die met hoogfrequente trillingen de grond in trilling brengt (via de zogenaamde verdringingsmethode) en dan met veel minder spoelwater naar beneden gaat, wordt een buis van 150 mm in delen de grond ingebracht. Vervolgens gaat de leiding in een lus door de buis naar beneden waarna de boorbuis verwijderd wordt en de lus blijft staan. Die wordt later door Geo-Energie verbonden en ingegraven en naar de warmtepomp geleid. De boorgaten worden om de vijf meter geboord 

Geïnstalleerd:

- Vaillant VWF 117/4 Flexotherm
- 300 liter Vaillant warmtepompboiler