Zit er nog toekomst in de branche?

Aan het begin van 2017 lijkt het een goed idee om de huidige technologische ontwikkelingen te spiegelen aan de branche. Er verandert nogal wat in technologieland, denk bijvoorbeeld aan IoT, 3D-printing, en Augmented- en Virtual Reality. We zitten inmiddels in de vierde industriële revolutie (zie IZ oktober 2016). Dit brengt bedreigingen met zich mee, maar zeker ook kansen en uitdagingen. Geldt dit ook voor ons vakgebied? Of staat de installateur op de nominatie om uit te sterven, net zoals vele andere beroepen?

Het laatste is niet het geval. De installateur gaat niet direct de postbode, bakker op de hoek, bankmedewerkers of zwarte pieten achterna. Er blijft zeker markt voor de installatiewereld. Maar die zal wel veranderen en daar moeten we met z’n allen op anticiperen om te overleven. In dit artikel passeren drie ontwikkelingen de revue die op dit moment spelen en waar wij allemaal volop de vruchten van kunnen plukken. Dat wordt leuk! Ga er even voor zitten, dan duiken we in de boeiende techniekwereld van vandaag.

Het juiste klimaat

Het belangrijkste is onze wereld, want dat is nu eenmaal de planeet waarop wij met z’n allen leven. Dan kom je snel uit bij energie, en daarover is heel wat te doen. We nemen langzaam afscheid van gas, we delen energie en we willen energie opslaan. Stuk voor stuk kansen die ons weer energie geven. Maar er is veel meer aan de hand met energie. Om dat te verduidelijken ga ik terug naar 2015, naar de klimaatconferentie in Parijs waar met 195 landen afspraken zijn gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en daarmee de opwarming van de aarde te verminderen. De uitstoot van CO2 draagt in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering. Daarom zijn er door de EU verschillende afspraken gemaakt om deze uitstoot tot 2050 stapsgewijs steeds verder omlaag te brengen. Een van de afspraken van het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken.

Bijna energieneutraal

In Nederland is dit vertaald in de BENG norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw) die de huidige EPC-norm vervangt. Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland aan deze norm voldoen. Voor overheidsgebouwen geldt dit al vanaf eind 2018, en dat is best wel dichtbij. Bedenk hierbij dat BENG niet kan worden bereikt zonder gebouwbesturing. Dus binnenkort geen gebouw meer zonder KNX of BACnet, om het maar even bij de open systemen te houden. Op het terrein van regeltechniek is nog een wereld van voordelen te behalen: 70% van de huidige systemen werkt niet optimaal na het eerste jaar van inbedrijfstelling. Het energiegebruik is structureel 25% tot 30% hoger dan in het ontwerp werd voorgespiegeld. Oorzaak: 15% ontwerpfouten, 25% fouten tijdens de bouw en 60% fouten na oplevering. Onvoorstelbaar dat dit kan. De kansen voor de serieuze techniekliefhebbers zijn volgens mij niet moeilijk te bedenken.

Geef een reactie