Stoken op pellets

Het is inmiddels een trend om woningen te renoveren naar Nul-op-de-meter of Energieneutraal. Sterker nog, het Rijk heeft bepaald dat elke woning na 2050 aardgasloos verwarmd moet worden. Steeds meer mensen bereiden hun woning al voor op afsluiting van het gasnet. Ze willen zelfvoorzienend worden in hun energiebehoefte. Hiervoor zijn meerdere oplossingen in de markt beschikbaar. Een misschien minder voor de hand liggende is het stoken op pellets.

Een Nul-op-de-meter of energieneutrale woning gebruikt voor woning gebonden gebruik (ruimteverwarming, koeling en warm tapwater) en huishoudelijk gebruik (apparaten en verlichting), net zoveel energie als (of minder dan) er lokaal duurzaam wordt opgewekt. Het zijn woningen zonder aardgasaansluiting en energiekosten. Het lijkt te mooi om waar te zijn? Maar de praktijk laat zien dat er al veel mogelijk is.

Pellets als duurzaam alternatief

Verwarmingsfabrikant Ferroli biedt de markt een bijzonder alternatief: stoken op pellets. Een pelletkachel wordt gestookt met korrels van geperste houtsnippers: houtpellets. Verwar pellets (korrels vervaardigd uit samengeperst hout) overigens niet met houtpallets, die voor transport worden gebruikt. Zowel de kachels als de ketels zijn moderne, elektronisch gestuurde toestellen gebaseerd op verbranding van houtpellets. “De uitvoeringen die wij op de markt brengen zijn fraai qua design, verkrijgbaar in meerdere kleuren en ook ‘gezellig’; je ziet immers het vuur net als bij een openhaard of houtkachel”, vertelt Alexander Beenen, marketing manager bij de Bredase verwarmingsspecialist. “Een speciale uitvoering is de hydro pelletkachel, die wordt aangesloten op het aanwezige verwarmingssysteem of op een boiler voor warm water.” Hij zet de grootste voordelen van pelletkachels en biomassaketels op een rijtje:
- hoog rendement > 95%;
- betaalbare oplossing met subsidie;
- duurzaam alternatief voor gas;
- automatische vulling pelletsysteem;
- hoogwaardige verbranding;
- geen schouw of schoorsteen nodig ;
- eenvoudige installatie;
- de hydro pelletkachel is aan te sluiten op het aanwezige verwarmings- en/of warmwatersysteem (boiler);
- vele modellen, kleuren en uitvoeringen voor verschillende toepassingen;.

ISDE subsidie van toepassing

“Al onze pelletkachels en biomassaketels voldoen aan de subsidienormen”, vervolgt Beenen. “De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor een pelletkachel krijgt men €50 per kW vermogen van de kachel, met een minimum van €500.” Hij legt uit dat een pelletkachel in aanmerking komt voor de investeringssubsidie duurzame energie als:
- de kachel bestemd is voor de productie van warmte;
- automatisch wordt gestookt op houtpellets;
- de voorkant gesloten is;
- voldaan wordt aan de norm EN 14785;
- de kachel een vermogen heeft van 5kW tot 500 kW;
- voldaan wordt aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, 2a iii voor stof (PM), 2b ii voor gasvormige organische verbindingen (OGC of CxHy), 2c iii voor CO en 2d i voor NOx, van Verordening (EU) 2015/1185 

Meer informatie over de ISDE subsidie en een complete apparatenlijst pelletkachels is te vinden op www.rvo.nl onder het menu ‘Subsidies & financiering’.

In stappen naar nul

Hoe maak je een woning in stappen ‘Nul op de Meter’’ of ‘Energieneutraal’? Bezoek www.duurzaambouwloket.nl/nulopdemeter voor alle informatie en praktijkvoorbeelden. Er is tevens de mogelijkheid om vragen te stellen.