IoT-netwerken

De term internet der dingen stamt, hoe verrassend dit ook mag klinken, uit de vorige eeuw. De toepassingen kwamen in die tijd niet veel verder dan RFID -technologie en de bekendheid was daarmee vrij laag. De enorme slagen in connectiviteit die de laatste decennia zijn gemaakt, veranderde dit. Dit jaar zijn er naar verwachting 8,4 miljard IoT-apparaten online en in 2020 zijn dit er volgens Gartner circa 30 miljard. Veel van deze apparaatjes zijn opgenomen in draadloze netwerken vanwege flexibiliteit en toepassingen met groot bereik. Mobiele providers omarmen massaal deze techniek, omdat het een logische stap is.

Bij de netwerken in een groot gebied (WWAN) is een onderverdeling te maken in CDMA, 3G/4G, GPRS en GPS. Dit is bij uitstek het gebied van netwerkproviders. De eerste geluiden over een IoT-netwerk kwamen echter niet uit de providerhoek. Maar van het Nederlandse initiatief The Things Network (TTN) dat al in 2015 een dekkend en operationeel longrange (LoRa) netwerk had in Amsterdam.

Mobiele providers op scherp

LoRa is een draadloze technologie in de 868 MHz band die in staat is om miljoenen apparaten over een lange afstand aan het internet te koppelen. De sensoren gebruiken weinig energie en verzenden uitsluitend kleine datapakketjes. Dat deze primeur van TTN geen eendagsvlieg is, blijkt uit het feit dat zij inmiddels wereldwijd in veel grote steden en gebieden dekking bieden. Hiermee staken zij KPN de loef af.
De reactie van KPN liet niet lang op zich wachten. Medio 2016 kwam het bericht dat zij heel Nederland hadden voorzien van een landelijke dekking. Een knappe prestatie die veel bewondering oogstte. Nederland werd immers op de kaart gezet met het eerste landelijk dekkend LoRa netwerk in de wereld. In de periode dat KPN met Lora startte is Tele2 een partnership aangegaan met Aerea voor de uitrol van het Sigfox netwerk in Nederland. Beide technieken werken in hetzelfde frequentiespectrum. De eigenschappen zijn redelijk gelijkwaardig, maar communicatieprotocollen verschillen.
Toen T-Mobile op 8 juni 2016 haar eerste testen deed met een nieuw netwerk genaamd Narrowband IoT (NB-IoT) konden we niet vermoeden dat deze netwerktechnologie grote gevolgen kreeg. Het grote onderscheid is dat NB-IoT werkt in een ‘gelicenseerd’ frequentiespectrum. Deze netwerken worden (prijstechnisch) hoger in de markt gepositioneerd dan de nu volop uitgerolde technieken gebaseerd op LoRa of Sigfox. Inmiddels wordt duidelijk dat T-Mobile doorzet in deze ontwikkeling. Ook Vodafone heeft haar plannen op NB-IoT inmiddels gelanceerd. Begin december 2016 zocht KPN opnieuw de publiciteit met het bericht dat zij testen uitvoerden met LTE-M. Dit wil KPN naast LoRa aanbieden. Om het niet al te eenvoudig te maken, zijn er ook nog verschillende varianten op komst in de NB-IoT band.