Domotica Next Generation

Dagelijks worden we overspoeld met informatie over Internet of Things (IoT). Fabrikanten willen graag meeliften op dit marketinggeweld en gebruiken de kreet IoT te pas en te onpas om zich te profileren. Alle apparaten die ook maar iets met communicatie te maken hebben, al dan niet via een bedraad of onbedraad netwerk, zijn opeens slimme IoT-devices. En waarom ook niet? We willen het liefste alles met alles laten communiceren en knopen al onze apparaten direct of indirect aan het grote internet.

IoT is dus ‘hot’ en dat horen we werkelijk overal. We zitten midden in een nieuwe digitale revolutie, waarbij nieuwe gadgets en serieuze toepassingen in hoog tempo op ons worden afgevuurd. IoT is een containerbegrip dat op allerlei manieren wordt gebruikt. Een grote diversiteit aan sensoren is al beschikbaar, de vele toepassingen en varianten kennen een explosieve groei. Al die sensoren kunnen op heel veel manieren worden gekoppeld aan het alles overkoepelende internet

IoT-platform

Het woord domotica zijn we inmiddels alweer vergeten en dat is logisch. We hebben het eigenlijk met z’n allen nooit een fantastische benaming gevonden. Wel is het een techniek die inmiddels volwassen is geworden. We kunnen rustig stellen dat we zijn beland in het tijdperk van ‘domotica next generation’. Waarschijnlijk gaan we deze kreet nooit breed gebruiken, want het is immers gewoon IoT waar we over praten.
Om al dit moois met elkaar te verbinden, is een goed IoT-platform cruciaal. ICT-multinationals als Cisco, IBM, Microsoft en Amazon zijn daar volop mee bezig. Er is dus keuze genoeg. Sensoren maken contact met een platform via netwerken. Het rechtstreeks verbinden van IoT-devices met het IP-netwerk is voor de hand liggend. Maar vormt niet altijd de meest logische keuze. Op zich geen probleem, want ieder zichzelf respecterend sensornetwerk heeft vandaag de dag verbindingsmogelijkheden met internet. Hiermee kan het zijn sensoren dus mee laten ‘toeteren’ in het IoT-geweld.
Ook de open netwerken voor gebouwbesturing, zoals KNX en BacNet, laten hun sensoren volop communiceren in de IoT-wereld. Daarnaast is er nog een scala aan gesloten, vaak fabrikant gebonden, netwerken. Hoewel het bestaansrecht van dit soort netwerken hard afneemt, hebben we er voorlopig nog wel mee te maken. De betreffende fabrikanten geven vaak een semi-openheid met gateways naar het internet en spelen op hun manier ook mee in de IoT-wereld.

Geef een reactie